Percutian Bajet Cameron Highlands

Sebut sahaja pasal Cameron Highlands, semua tahu dan kebanyakannya semua orang pernah sampai.

Dari golongan muda sampai golongan tua pada hari ini.

Tapi kebanyakan mereka pergi hanya untuk sejukkan badan sahaja, ala ala oversea gitu…

Ada juga yang pergi semata mata untuk minum Tea yang fresh sahaja..Fuhh hebat bukan orang Malaysia ni, suka sangat buang minyak..haha..

Namun mereka tetap mereka, kita  tetap kita, lain orang lain ragamnya, lain tuan lain badannya.

 

Ni kat bawah ada ringkasan jadual program .

Program Ringkas  Lawatan ke  Cameron Highlands yang boleh dijadikan rujukan.

 

Hari Pertama  Oi!

10.00 am  : Bertolak dari Kuala Lumpur menggunakan Lebuhraya Utara Selatan ( PLUS )

: Exit Tapah  –  Lata Iskandar – Tanah Rata

12.00 am  : Tiba di  Brinchang.

14.00 pm  : Check in Apartment Golden Wings.

sdrdavsdr

Kawasan apartment kami stay ni sebelah Hotel Rossa Passadena, mudah untuk cari dan mudah untuk jalan jalan mencari makan pagi dan makan malam. Ianya betul betul terletak di Pekan Brinchang, masjid pun dekat, Kfc pun dekat, kedai serbaneka pun dekat, yang tak berapa best dia punya parking..Konsep sapa cepat dia dapat..

 

16.00 pm : Makan makanan panas di Restoran Pok Nik Ikan Bakar.

 

18.00 pm : Makan Steamboat Abang , Grill pun ada..haaa paling win Kambing beb. Bermula lah acara makan sampai pengsan. Harga seorang dewasa dalam RM 39.00 . Dari Brincang anda perlu turun ke Tanah Rata dalam 2-3 Km sampai lah. Kedai steamboat ni terletak betul betul di Tanah Rata Town  dan sebelah parking yang luas, dan sebelah hotel Cool Point.

dav

21.00 pm : Pulang semula ke apartment untuk rehat.

 

 

 

Hari Kedua Oi!

09.00 am  : sarapan pagi boleh diperolehi dengan sangat senang. Jalan kaki 5 minit dah sampai Food Court Brinchang. Kat situ pelbagai jenis sarapan pagi ada. Macam dalam hotel, tapi biasalah sarapan pagi orang Malaysia. Harga kat situ boleh tahan mahalnya. Apa apa pun bijak memilih nah.

12.00 pm : Cactus Farm terletak 2-3 km dari Pekan Brinchang. Masuk adalah PERCUMA.

davdavdavdavsdrsdrsdrdavsdrdavdavdavdav

1.00   pm :  Makan tengah hari , Lauk Campur di Muzium Tunnel. Kar sini ada muzium tunnel, dan jualan produk madu, serta self pick Strawberry. Semua nya perlu bayar.

davdavdavsdrdavsdrdav

 

3.00   pm : Ronda – ronda di Tanah Rata, atas jem habaq hang, kami turun ke bawah untuk ronda ronda layan angin sejuk.

4.00   pm : Jom ke Ladang The Bharat yang Baru, lokasi dia cun sikit dari yang lama. Eh cun banyak, tapi kat sini parking kereta sangat limited.

davdavsdrsdrsdrdavsdrsdrsdrdavdav

5.00   pm : Parit Fall – tempat yang korang patut singgah, kalau nak tengok hutan lipur kawasan Cameron Highlands. Kat sini tidak boleh aktiviti perkhemahan dijalankan, terletak di Kg Taman Sedia, Ada kemudahan tandas, kafe, laksa dia memang terbaik, tapi aku layan kofi je sejuk sejuk hee.

7.00   pm : Pasar Malam Sg Ruil, pasar malam di Brinchang telah dipindahkan di sini, merupakan pasar malam yang terbesar di Cameron, dan paling ramai, paling padat. Kat sini korang boleh dapatkan sweater, parka dengan harga RM 10 Ringgit, Strawberi, madu, sayur sayur memang murah.

davdavdavdavdav

 

9.00   pm : Makan malam kami pada hari itu, ialah Nik Ikan Bakar, merupakan top Ikan Bakar di Cameron. Diusahakan oleh orang Kelantan. Kalau google ikan bakar , memang kat sini je yang keluar.Sup die terbaik.. Harga berpatutan , ingat, bijak memilih.

10.00 pm : Rehat di Golden Wings, fuhh.

 

 

Hari Ketiga Oi!

09.00 am  : sarapan pagi di kedai semalam , rupanya di kawasan penginapan kami tu ada satu pasar pagi Cina, boleh tahan jugak pasarnya, tak la besar, tapi untuk pengunjung boleh singgah. Di sini jagung manis, pelam, petai, dan nasi lemak ( orang melayu jual ).

sdr

12.00 pm : Check out dan turun melalui jalan Tapah.

davsdr

1.00   pm : Berehat di Hutan Lipur Kuala Woh, satu lagi uniknya sungai ni, pasirnya panas. Ha..panas macam mana tuh.? Macam najib razak ke.? Korang kene try wokayh!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s